Ajankohtaista

Seuraava konsertti
Sunnuntaina 25.2.2024 klo 15:00 Mozart ”Requiem” Tuomiokirkossa
Solisteina Marjukka Tepponen, Minna Raassina, Ossi Jauhiainen ja Matti Turunen sekä Puijon kamarikuoro, Alavan kirkkokuoro ja Tahdistin

Olemme somessa

Orkesteri

Historia

Tahdistin-orkesteri perustettiin vuonna 1993 ja se toimi aluksi Pohjois-Savon Lääkäriyhdistyksen omana orkesterina. Orkesterin tausta olikin 1970- ja 1980-luvuilla toimineessa Pohjois-Savon Lääkäriyhdistyksen Orkesterissa. Tuolloin orkesteritoiminta oli melko pienimuotoista ja keskittyi pääasiassa kamarimusisointiin. Orkesterin toiminta lakkasi kokonaan 80-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa opintonsa aloittaneet lääketieteen opiskelijat halusivat perustaa yliopiston opiskelijoille uuden orkesterin. Taustatyön jälkeen päätettiin hyödyntää tietotaitoa aiemmasta Pohjois-Savon Lääkäriyhdistyksen Orkesterista. Lääketieteen kandidaatit Saana Vahter ja Harri Hyppölä lähestyivät aiemman orkesterin viimeisintä kapellimestaria, anestesiologian erikoislääkäri Tapani Tuppuraista ja lupasivat kerätä tälle soittajajoukon, jos Tapani Tuppurainen ryhtyisi uuden orkesterin kapellimestariksi.
Tapani Tuppuraisen suostuttua alkoi ahkera soittajien rekrytointi. Pian olikin kasassa noin viidentoista soittajan jousisto sekä myös puhallinsoittajia. Orkesteri sai nimekseen Tahdistin ja ensimmäinen konsertti pidettiin Kuopion kaupungintalon juhlasalissa 19.4.1994. Ohjelmassa oli mm. Mozartin Sinfonia nro 29, A-duuri.
Tahdistin konsertoi alkuvuosina kerran lukukaudessa ja solisteina oli monia alueen nousevia nuoria muusikkokykyjä, mm. Ismo Eskelinen, Teemu Tuovinen sekä Risto-Matti Marin. Lisäksi Tahdistin esiintyi ahkerasti pienemmillä keikoilla, esimerkiksi yliopiston ja Pohjois-Savon Lääkäriyhdistyksen tilaisuuksissa. Orkesterin soittajistosta oli paljon muitakin kuin lääkäreitä tai lääketieteen opiskelijoita. Tapani Tuppuraisen siirryttyä töiden perässä Turkuun vuonna 1996, siirtyi Harri Hyppölä orkesterin kapellimestariksi. Hyppölän muutettua Espooseen orkesteria johtivat vuosituhannen vaihteessa mm. Antti Meurman, Joona Saraste, Jorma Hannikainen sekä Rauno Tikkanen.
Hyppölä palasi orkesterin johtoon jälleen vuonna 2003, jonka jälkeen Tahdistimen solisteina toimivat monet suomen klassisen musiikin ammattilaiset, mm. Matti Tegelman, Mikael Kemppainen, Petri Alanko, Jussi Särkkä, Reima Raijas sekä Marjukka Tepponen. Tahdistin aloitti vuonna 2008 yhteistyön muusikko Kerkko Koskisen kanssa. Tuolloin järjestettiin suuri Ultra Bra –konsertti yhdessä Kuopion Nuorisokuoron kanssa. Vuonna 2010 samalla teemalla järjestettiin Suomen Lääkäriliiton satavuotisjuhlien konserttikiertue yliopistosairaalapaikkakunnilla. Kaikki konsertit olivat loppuunmyytyjä ja solisteina olivat Paula Vesala ja Mira Luoti sekä flyygelin ääressä Kerkko Koskinen. Tahdistin aloitti tuolloin säännöllisen yhteistyön myös muiden kevyemmän musiikin artistien kanssa. Näistä cross-over –konserteista tuli suosittuja ja solisteina ovat olleet muun muassa Iiro Rantala, Marzi Nyman, Felix Zenger, Vesa-Matti Loiri, Peter Lerche sekä Vuokko Hovatta. Samaan aikaan Tahdistin jatkoi säännöllisiä klassisen musiikin konsertteja ja erityisesti suuria kirkkomusiikkiteoksia yhdessä muun muassa Puijon Kamarikuorona kanssa. Tällä kokoonpanolla on tehty kahdesti Mozartin Requiem sekä John Rutterin Magnificat.
Tahdistin esiintyy yhteistyössä myös Kuopion kaupunginorkesterin kanssa. Vuosittain yhteistyönä toteutetaan Itä-Suomen Lääketiedetapahtuman avajaiskonsertti ja näissä konserteissa on solisteina ollut muun muassa Minna Pensola, Roi Ruottinen, Iiro Rantala sekä syksyllä 2017 Ismo Eskelinen, joka oli myös Tahdistimen ensimmäinen solisti yli kaksikymmentä vuotta aiemmin.
Tahdistin esiintyy useissa tilaisuuksissa kutsuttuna ja orkesterin koko vaihtelee nykyisin noin 20 hengen jousiorkesterista aina sinfoniaorkesterikokoonpanoon saakka. Orkesterin toiminta perustuu edelleen harrastuspohjalle eikä orkesteri nauti julkista tukea. Tahdistin-orkesterin vietti 25-vuotisjuhlavuotta vuonna 2018.

Nykyinen toiminta

Tahdistin-orkesteri harjoittelee säännöllisesti kerran viikossa, pääasiassa syksystä kevääseen. Olemme saaneet vuosia harjoitella Alavan seurakunnan tiloissa.
Aiemmin orkesteri järjesti omat joulu- ja kevätkonsertit kaksi kertaa vuodessa, mutta viime vuosina orkesterin toiminnassa ovat korostuneet yhteiset konsertit muiden toimijoiden kanssa, kuten Kuopion kaupunginorkesteri, Kuopion nuorisokuoro, seurakunnat ja niiden kuorot, sekä monet solistit ja bändit. Konsertteja on nykyään useita vuodessa ja ohjelmisto on vaihdellut klassisesta kevyeen musiikkiin.
Tahdistin-orkesterin soittajat esiintyvät silloin tällöin myös kvartetilla tms. pienemmällä kokoonpanolla esimerkiksi karonkoissa, häissä ja vuosijuhlissa.
Tahdistin-orkesterin toiminta pyritään pitämään mukavana harrastuksena kaikille. Harjoituksissa ei olla turhan ryppyotsaisia, vaikka soitammekin kunnianhimoista ohjelmistoa.

Copyright © 2017 Tahdistin-orkesteri